Parama dėkojame




kainaŠią savaitę sukanka dveji metai, kai po du dešimtmečius trukusio karo pasitraukus JAV ir NATO pajėgoms Talibanas įsitvirtino Afganistano valdžioje.

Talibanas nesusiduria su dideliu pasipriešinimu, galinčiu jį nuversti. Talibai išvengė vidinių susiskaldymų, laikydamiesi savo ideologiškai nepajudinamo lyderio linijos. Jie išlaikė gyvą sunkiai besiverčiančią ekonomiką, iš dalies vesdami derybas dėl investicijų su kapitalo turtingomis regiono šalimis, nors tarptautinė bendruomenė oficialiai talibų vyriausybės nepripažįsta. Jie pagerino vidaus saugumo situaciją kovodami su ginkluotomis grupuotėmis, tokiomis kaip „Islamo valstybė“, ir teigia besigrumiantys su korupcija bei opiumo gamyba.

Tačiau antraisiais Talibano valdymo metais daugiausia dėmesio buvo skiriama Afganistano mergaitėms ir moterims taikomiems draudimams. Per kelis mėnesius joms buvo uždrausta lankytis parkuose, sporto salėse, universitetuose, dirbti nevyriausybinėse organizacijose ir Jungtinėse Tautose. Visa tai neva dėl to, kad jos nedėvi tinkamo hidžabo – islamiško galvos apdangalo – arba pažeidinėja lyčių atskyrimo taisykles. Šie įsakymai buvo priimti po ankstesnio, pirmaisiais Talibano valdymo metais paskelbto draudimo mergaitėms lankyti mokyklą po šeštos klasės.

Pateikiame išsamesnę Talibano valdymo ir jo krypties apžvalgą.

Kodėl moterims užkirstas kelias mokytis, dirbti daugumą darbų ir neleidžiama rodytis viešosiose erdvėse?

Talibanas teigia, kad yra pasiryžęs Afganistane įgyvendinti savo islamo teisės (šariato) interpretaciją. Tai nepalieka vietos niekam, kas, jų manymu, yra svetima ar pasaulietiška, pavyzdžiui, moterų darbui ar studijoms.

Šis siekis talibus vedė į priekį praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, kai jie pirmą kartą užgrobė valdžią Afganistane, ir tai skatina juos dabar, nuo tada, kai 2021-ųjų rugpjūčio 15-ąją jie vėl perėmė valdžią.

Jų aukščiausiasis lyderis Hibatullah Akhundzada (Hibatula Achundzada) gyrė nuo valdžios perėmimo įvestus pokyčius, teigdamas, kad išvykus užsienio kariams ir vėl pradėjus privalomai dėvėti hidžabą, afganistaniečių moterų gyvenimas pagerėjo.

Koks buvo atsakas į šiuos draudimus?

Užsienio šalių vyriausybės, teisių gynimo grupės ir tarptautinės organizacijos pasmerkė šiuos apribojimus. JT teigė, kad jie yra pagrindinė kliūtis Talibanui gauti tarptautinį pripažinimą kaip teisėtai Afganistano vyriausybei. Užsienio pagalba mažėja, nes pagrindiniai donorai nutraukia finansavimą dėl kitų krizių, be to, jie baiminasi, kad jų pinigai gali patekti į Talibano rankas.

Lėšų trūkumas ir tai, kad Afganistano moterims neleidžiama teikti svarbiausių humanitarinių paslaugų, skaudžiai atsiliepia gyventojams, todėl vis daugiau žmonių skursta.

Kokios gyvenimo sąlygos dabar Afganistane?

Beveik 80 proc. ankstesnės, Vakarų remtos Afganistano vyriausybės biudžeto sudarė tarptautinės bendruomenės lėšos. Šiais pinigais, kurių srautas dabar iš esmės yra nutrauktas, buvo finansuojamos ligoninės, mokyklos, gamyklos ir ministerijos.

Dėl COVID-19 pandemijos, vaistų trūkumo, klimato kaitos ir prastos mitybos afganistaniečių gyvenimas tapo dar sudėtingesnis. Pagalbos agentūros įsikišo, kad suteiktų pagrindines paslaugas, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros.

Afganistanas trečius metus iš eilės kovoja su sausros sąlygomis, tebesitęsiančiu šeimų pajamų mažėjimu ir tarptautinių bankų veiklos apribojimais. Jis taip pat vis dar kenčia nuo dešimtmečius trukusio karo ir stichinių nelaimių.

Kaip sekasi ekonomikai?

Praėjusį mėnesį Pasaulio bankas pranešė, kad vietos valiuta, afganis, pabrango pagrindinių valiutų atžvilgiu. Klientai gali atsiimti daugiau pinigų iš individualių indėlių, įneštų iki 2021 metų rugpjūčio, ir daugumai valstybės tarnautojų mokamas darbo užmokestis.

Pasaulio bankas pajamų surinkimą apibūdino kaip sveiką ir teigė, kad dauguma pagrindinių prekių tebėra prieinamos, nors paklausa yra maža.

Talibai surengė derybas dėl investicijų su regiono šalimis, įskaitant Kiniją ir Kazachstaną. Jie nori, kad būtų panaikintos sankcijos ir atlaisvinti milijardai dolerių įšaldytų lėšų, sakydami, kad šios priemonės palengvintų afganų kančias.

Tačiau tarptautinė bendruomenė tokių veiksmų imsis tik tada, kai Talibanas žengs tam tikrus žingsnius, įskaitant apribojimų moterims ir mergaitėms panaikinimą.

Kokia tikimybė, kad Talibanas pakeis kryptį?

Tai daugiausia priklauso nuo Talibano lyderio H. Akhundzados. Šis dvasininkas savo aplinkoje turi bendraminčių vyriausybės ministrų ir islamo mokslininkų. Jis atsakingas už dekretus dėl moterų ir mergaičių. Jo potvarkiai, suformuluoti islamo teisės kalba, yra vykdomi besąlygiškai. Draudimai gali būti atšaukti tik tuomet, jei H. Akhundzada duos atitinkamą nurodymą.

Kai kurie Talibano veikėjai pasisakė prieš tai, kaip priimami sprendimai, ir būta nesutarimų dėl draudimų moterims ir mergaitėms. Tačiau vyriausiasis Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) šiuos pranešimus pavadino propaganda.

„Jų sėkmės paslaptis yra ta, kad jie yra vieningi“, – sakė Abdul Salamas Zaeefas (Abdul Salamas Zaifas), kuris buvo Talibano pasiuntinys Pakistane, kai jie valdė Afganistaną dešimtajame dešimtmetyje.

„Jei kas nors išreiškia savo nuomonę ar mintis, tai nereiškia, kad jis yra prieš vadovybę ar pereis į kitą pusę, – sakė A. S. Zaeefas, po 2001-ųjų JAV invazijos kelerius metus praleidęs Gvantanamo įlankos sulaikymo centre. – Prieštaravimai pateikiami emyrui (H. Akhundzadai) ir jis nusprendžia. Jie laikosi jo žodžio.“

Kaip dėl tarptautinio pripažinimo?

Pagalbos pareigūnai teigia, kad Talibanas laiko pripažinimą savo teise, o ne dalyku, dėl kurio reikia derėtis. Pareigūnai taip pat mini aukšto lygio susitikimus su tokiomis valstybėmis kaip Kinija ir Rusija kaip ženklus, kad Talibanas savaip kuria dvišalius santykius. Birželį pietvakariniame Afganistano Kandaharo mieste Kataro ministras pirmininkas susitiko su H. Akhundzada – tai buvo pirmas toks viešai žinomas aukščiausiojo lyderio ir užsienio pareigūno susitikimas.

Nors Talibanas oficialiai yra izoliuotas pasaulinėje arenoje, atrodo, kad jis pakankamai daug bendrauja ir įsitraukia, kad jo ryšiai su kitomis šalimis normalizuotųsi. Bendradarbiavimas su Talibanu kovos su narkotikais ir terorizmu bei pabėgėlių klausimais domina visą pasaulį, taip pat ir Vakarus. Tokios šalys kaip Kinija, Rusija ir kaimyninis Pakistanas nori, kad Afganistanui būtų nutrauktos sankcijos.

„Politinė sąveika yra tokia, kad nė viena regiono šalis negalvoja apie Afganistano paėmimą savo valdžion ar kontrolėn“, – sakė A. S. Zaeefas.

Jis teigė, kad Talibano užsienio ryšiams trukdo juodieji sąrašai, neleidžiantys pareigūnams keliauti, ir bendrų sąlyčio taškų su likusiu pasauliu trūkumas.

Ar esama pasipriešinimo talibams?

Nėra ginkluotos ar politinės opozicijos, kuri turėtų pakankamą vidaus ar užsienio paramą, kad nuverstų Talibaną. Į šiaurę nuo Kabulo esančiame Pandžšyro slėnyje smurtu valomos Talibano valdžiai besipriešinančios kovotojų pajėgos. Vieši protestai vyksta retai.

„Islamo valstybė“ per kruvinus sprogdinimus smogė svarbiems taikiniams, įskaitant dvi ministerijas, tačiau jiems trūksta kovotojų, pinigų ir kitų išteklių, kad galėtų surengti didelį puolimą prieš Talibaną.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode