Marcinkevičius




Surengta respublikinė šventė

  Šeštadienį Viekšnių šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko Žolinės atlaidai, pasveikintos auksines vestuves šiemet švenčiančios poros. Po atlaidų miesto vasaros estradoje vyko tradicinė, jau 9-oji, „Molio šventė 2015“, kurios metu amatininkai demonstravo ir pardavinėjo savo kūrinius. Dvi savaites vykusios keramikos stovyklos dalyviai pristatė savo darbus, mokė puodžiaus amato ir vaišino čia pat pagamintais senovės lietuvių valgiais.

Sveikino auksinių vestuvių proga

      Viekšnių bažnyčioje po atlaidų šv. Mišių, kaip ir kasmet, Viekšnių bendruomenė ir artimieji sveikino auksines vestuves švenčiančias poras. Šiemet jų buvo dvi: Adelija ir Zigmas Vilimai iš Svirkančių bei Manuelė ir Albertas Dulinskai iš Viekšnių. Abi šios poros susituokė 1965 m. lapkričio 6 d.

      Pasak Viekšnių bendruomenės atstovės Vilmos Beržinienės, gražios tradicijos sveikinti kartu pragyvenusius 50 metų seniūnijos gyventojus iniciatorės, ši tradicija gyvuoja ne pirmus metus: „Ačiū mūsų parapijos klebonui kunigui Kęstučiui Zybartui už galimybę bažnyčioje pagerbti švenčiančius auksines vestuves. Tikiuosi, žmonėms tai teikia džiaugsmo. Šią tradiciją tęsime ir toliau.“

      Sukaktuvininkai papuošti jubiliejinėmis juostelėmis, jiems įteiktos gėlės ir atminimo dovanėlės.

Vyko varžybos

      Kadangi Liepos 6-ąją – Valstybės dieną – pliaupęs lietus sutrukdė vykdyti sporto varžybas, jos vyko per „Molio šventę“. Gimnazijos stadione susirungė tinklinio ir krepšinio mėgėjai, tritaškių ir baudų metikai. Varžybų nugalėtojams įteiktos taurės ir medaliai.

      Kiti šventės dalyviai galėjo išmėginti jėgas kitose rungtyse ir žaidimuose. Ypač daug dalyvių ir žiūrovų sutraukė puodų mušimas užrištomis akimis. Čia rungėsi ir maži, ir dideli.

Demonstravo savo dirbinius

      Šventėje savo dirbinius iš molio, medžio, lino ir kitokius pristatė amatininkai ne tik iš Viekšnių, bet ir iš Kuršėnų, Rietavo, Plungės. Čia taip pat buvo galima įsigyti medaus, vaistažolių arbatos, „gyvo“ alaus, paragauti įvairių skanėstų ir gaiviųjų gėrimų.

     Tačiau turbūt didžiausią dėmesį traukė keramikos stovyklos, vykusios dvi savaites prieš šventę, dalyvių darbai, jų paruoštos senovės lietuvių vaišės: molyje keptas varškės sūris, lauže keptos bulvės ir įvairiausių daržovių šiupinys, stovyklautojų pramintas „čiumpadriliu“.

      Stovyklos dalyviai pardavinėjo savo nulipdytus puodelius, puodynes, lėkštes, dubenėlius, papuošalus ir kita. Norinčių įsigyti netrūko.

      Taip pat norintieji galėjo pabandyti žiesti. Juos mokė keramikas Vygantas Vasaitis, stovyklos įkūrėjas ir globėjas, pradėjęs šį projektą prieš devynetą metų. „Džiaugiuosi, kad projektas tęsiasi, tikiuosi, bus ir 10-oji stovykla, ir 10-oji „Molio šventė“, – sakė V. Vasaitis.

Pasak stovyklos vadovo, dailės mokytojo Vitalijaus Baltučio, šiemet negauta jokio finansavimo, tačiau stovykla egzistavo, palaikoma seniūnijos, Viekšnių Vinco Deniušio meno mokyklos direktoriaus Vitalio Lizdenio ir neformalaus keramikų būrelio, veikiančio beveik ištisus metus Meno mokykloje: „Jei ne tie fanatikai: Saulė Paulauskaitė, Audrius ir Liuda Brazauskai, Orinta Ežerskienė, Irena ir Nida Gudavičienės, Giedrė Daknytė-Lopez, Agneta Benaitytė, Vilija Jocienė, Jūratė Vielienė, Silvija Gurskienė, nieko nebūtų buvę. Turėjome ir jaunųjų keramikų, buvusių kartu su tėvais, ir pavienių, lankančių stovyklą ne pirmus metus ir atėjusių pirmą kartą.“

V. Baltučio teigimu, dvi savaites kūrė trijų tipų keramiką: tradicinę, juodąją ir raugo: „Pirmąją savaitę lipdėme, žiedėme, dekoravome įvairius indus, dekoratyvinius interjero akcentus, mokėmės virvelinės dirbinio formavimo technikos, formavimo iš lakšto ir lipdymo. Tradicinės keramikos dirbinius po degimo glazūravome. Lauko krosnyje degėme juodają keramiką. Kol kūrenome krosnį, Saulė pamokė mažuosius lipdyti švilpynes. Be abejo, ruošėmės „Molio šventei“. Minkėme šamotinį molį ir kūrėme įvairius dirbinius nuo nedidelių dekoratyvinių akcentų, smulkių indų iki pakankamai sudėtingų formų arbatinukų ir kitokių indų. Šventės metu tradiciškai demonstravome raugo degimo procesą. Keramikos būrelio nariai renkasi kiekvieną penktadienį ir kuria įvairiausius dirbinius, nes sumanymų jų galvose tiek, kad užtektų kokiam dešimtmečiui į priekį. Per 9 metus niekaip nesugalvojome jokio pavadinimo tam keramikų judėjimui, šiemet, atrodo, suradome, jei prikibs, bus Vėikšniū gancarnė.“

Stovyklautojams ir jų vadovui V. Baltučiui bei stovyklos įkūrėjui V. Vasaičiui įteikti padėkos raštai.

Linksmino saviveiklininkai

      Susirinkusiuosius smagia liaudiška muzika linksmino Akmenės rajono Papilės kultūros namų liaudiškos muzikos kapela „Liepa“, Viekšnių kultūros centro mišrus vokalinisansamblis„Vinkšna“ ir modernaus folkloro grupė „Votaptataa…“, Laižuvos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Kikilis“ ir atlikėjas Remigijus Kudla. Koncertą užbaigė dainininkė Rūta Morozovaitė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode