Marcinkevičius




Lenkijoje išaugus neteisėtai migracijai, A. Bilotaitė tikina Lietuvą esant pasiruošusią

bilotaiteLenkijoje pastaruoju metu fiksuojant išaugusius neteisėtų migrantų srautus iš Baltarusijos, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tikina, kad Lietuvos pareigūnai pasiruošę reaguoti.

„Norime patikinti, kad Lietuva valdo ir kontroliuoja situaciją, yra aukščiausias budrumo lygis“, – žurnalistams ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė ministrė.

Ji teigė, kad esant reikalui pasieniečiams padėti gali būti pasitelkti kariuomenės, kitų tarnybų pareigūnai.

„Algoritmai jau yra seniai parengti ir nušlifuoti“, – sakė A. Bilotaitė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, praėjusią parą į Lenkiją bandė patekti puspenkto šimto neteisėtų migrantų. Tuo metu prie Lietuvos sienos praėjusią parą buvo apgręžti septyni užsieniečiai.

Lietuvos pasieniečiai sako, kad į Lenkiją migrantai bandė patekti keliomis grupėmis po kelis šimtus žmonių, jie elgėsi agresyviai, teko pasitelkti kariuomenės pagalbą.

„Kolegoms pavyko sėkmingai išspręsti šį konfliktą ir neįleisti neteisėtų migrantų, – žurnalistams sakė VSAT vadas Rustamas Liubajevas. – Pažeidimas vyko (...) sienos ruože, kuris dar įrenginėjamas, ten dar ne iki galo sukurta visa infrastruktūra, todėl neteisėti migrantai jėga bandė prasiveržti pro koncertiną.“

Pasak jo, migrantai mėtė į pareigūnus akmenis, buvo ginkluoti savadarbiais įrankiais. Aukų pavyko išvengti.

A. Biloitaitė teigė neturinti žvalgybinės informacijos, jog tokie sienos pažeidimo atvejai galėtų vykti ir prie Lietuvos sienos.

„Bet iš to, ką stebime prie sienos prie Lenkijos, matome tą tendenciją, kad jeigu tie asmenys yra neįleisti, lieka rizika, kad šie asmenys organizuotai gali būti stumiami į mūsų teritoriją arba Latvijos teritoriją“, – kalbėjo ministrė.

Ji teigė mananti, jog  migrantų grupės pasirodymas prie sienos su Lenkija buvo organizuotas Baltarusijos režimo ir pareigūnų.

Anot R. Liubajevo, migracijos tendencijos regione yra neigiamos, tačiau kol kas pasitelkti Lietuvos kariuomenės nėra poreikio.

Lenkijoje pastaruoju metu fiksuojama po maždaug pustrečio šimto bandymų kirsti sieną kasdien, tuo metu Lietuvoje tokie bandymai – pavieniai.

Migrantų antplūdis į rytines Europos Sąjungos nares iš Baltarusijos kilo 2021 metais, Vakarai kaltina Minsko režimą jį organizavus.

Tuomet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Per šį laikotarpį Lietuvos pasieniečiai migrantus apgręžė daugiau kaip 22 tūkst. kartų. Šiemet pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neleistinose vietose neleido patekti 160 neteisėtų migrantų. Kai kurie užsieniečiai tą daryti bandė ne po kartą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode