Sprogimas

Didės turistų apsauga nuo neįvykusių kelionių ir agentūrų bankroto

apsaugaVyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlomiems Turizmo įstatymo pakeitimams, kuriais dar labiau stiprinama turistų apsauga, gerinamos sąlygos smulkiems kelionių organizatoriams bei įtvirtinama Nacionalinė turizmo informacinė sistema.

„Turizmo įstatymą tobuliname siekdami dar geresnės turistų apsaugos nuo neįvykusių kelionių ar kelionių organizatorių bankroto. Be to, lengviname sąlygas smulkiesiems kelionių organizatoriams, kurie dėl pandemijos ir geopolitinės situacijos patyrė ir vis dar patiria nuostolių, stipriai sumažinome minimalią draudimo sumą, kuri leis lengviau pradėti verslą ar į jį sugrįžti“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

Tarp svarbiausių naujų pakeitimų – numatyta, kad nuo šiol turėti draudimą privalės visi kelionių organizatoriai (ne tik išvykstamojo ar vietinio turizmo, bet ir organizuojantys atvykstamąjį turizmą). Kelionių organizatoriai savo prievoles turės užtikrinti ne mažesne kaip 3 000 eurų suma. Ši minimali suma bus tiesiogiai priklausoma nuo kelionių organizatoriaus įplaukų dydžio. Tai reiškia, kad į Lietuvą atvykstantys turistai bus apsaugoti kelionių organizatoriaus nemokumo atveju. 

Siekiant sumažinti finansinę naštą smulkiesiems kelionių verslo atstovams (kurių paskutinių metų bendros pajamos mažesnės nei 1 mln. eurų), minėtame įstatyme nustatyta žymiai mažesnė negu iki šiol minimali draudimo suma – 20 tūkst. eurų vietoj 50 tūkst. eurų. Augant pardavimo pajamoms, ši suma didėtų priklausomai nuo įplaukų dydžio. 

Greičiau suorganizuoti turistų grąžinimą, kai kelionių organizatoriai nebevykdo savo įsipareigojimų, padės įstatyme nustatyta galimybė Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai gauti draudimo sumą iškart, kai tik nustatoma, jog verslas turi finansinių sunkumų. Tai leis tokiais atvejais greičiau suorganizuoti turistų gražinimą ar atgauti jiems sumokėtus pinigus už neįvykusią kelionę.

Siekiant sumažinti administracinę naštą, įstatymo pakeitime taip pat įtvirtinamas Nacionalinės turizmo informacinės sistemos steigimas. Į šią sistemą viešbučiai ar kiti apgyvendinimo paslaugų teikėjai turės per 24 val. nuo turisto apgyvendinimo suvesti tam tikrus jo duomenis. Tai galiotų vietoj šiuo metu privalomos tvarkos kaupti ir saugoti penkerius metus užpildytas popierinės formos registracijos korteles. Surinkti duomenys leis realiu laiku gauti turistų skaičiaus ir apgyvendinimo įstaigų užimtumo duomenis, turistų nakvynių trukmę. 

Vyriausybės patvirtinti Turizmo įstatymo pakeitimai artimiausiu metu bus teikiami svarstyti Seimui.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode