Sprogimas

Ukraina: „Taikos karavanas“ solidarumo vardan

solidŠeštadienį naujas taikos karavanas išvyks iš Italijos į Odesą, pratęsiant iniciatyvą teikti paramą. Pirmasis karavanas surengtas balandį, kai į Lvivo miestą atvyko daugiau nei 60 transporto priemonių kolona.

Organizatoriai pabrėžia: „Tai liudijimo ir artimumo pasirinkimas. Norime būti ten, su Ukrainos žmonėmis, kad jie pajustų, jog esame arti ir kad mūsų solidarumas materializuojasi nauja kelione į karo vietas“, sako kun. Tonio dell'Olio iš „Pro Civitate Christiana“ bendruomenės.

Prieš kelias dienas vykusiame parengiamajame posėdyje, kuriame buvo aptarta logistika ir visos kelionės detalės,  buvo pabrėžta, kad šis karavanas, kaip ir pirmasis, jungia įvairias Italijos asociacijas – katalikiškas ir ne katalikiškas. Karavanas gimė kaip Popiežiaus Jono XXIII asociacijos ir jos prezidento Gianpiero Cofano iniciatyva, kuri įgyvendinama, nepaisant sunkumų. Odesoje jau yra du Popiežiaus Jono XXIII savanoriai, kurie bandė virtualiai išsamiai paaiškinti situaciją, rizikas ir sunkumus, kol nauja aliarmo sirena privertė juos išbėgti slėptis. Karavano maršrutas ir dydis saugumo sumetimais yra neskelbiamas. Tinkle, kuriame dalyvauja daugiau nei 175 Italijos organizacijos, taip pat kai kurios Ukrainos institucijos, kartu su daugybe katalikiškų bendruomenių (Focsiv, Pax Christi, Nuovi Orizzonti, Fokoliarai ir daugelis kitų) yra tiek pat daug savanorių ir pasauliečių asociacijų.

Siekiant labiau atkreipti visuomenės dėmesį į taikos būtinybę, bus du karavanai – į Odesą birželio pabaigoje ir kitas liepos mėnesį, kurio kryptis dar nenurodyta. Pagrindinė idėja – sukurti stabilias solidarumo „stoteles“ Lvive, Odesoje ir Kyjive. Tikslas – humanitarinis: tiekti vaistus, maistą, pagalba persikeliant iš šalies tiems, kuriems būtina. Taip pat siekiama nešti stiprią kultūros ir politikos žinią – atmesti karą ir įsipareigoti taikos kūrimui. Šis judėjimas, kylantis „iš apačios“, nori paliudyti konkretų solidarumo veidą – iniciatyvos, įgyvendintos balandį, dėka buvo perduota 32 tonos humanitarinės paramos gyventojams, vyko susitikimai su vietos institucijomis, surengtas taikos maršas Lvivo gatvėmis, padėjo persikelti į Italiją 300 pabėgėlių. Karavanas tai Italijos judėjimo už taiką išraiška, raginant kurti taiką per dialogą, ne karą. Judėjimas išplito ir į kitas Europos šalis.  (DŽ / Fides)

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode