RETRO

Priimta: nuo liepos 1 d. didėja valstybės stipendijos sportininkams, jas gaus didesnis būrys atletų

stipenVakar Seimui priėmus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlomus Sporto įstatymo pakeitimus, nuo liepos 1 d. didės valstybės stipendijų dydžiai visiems sportininkams, stipendijos bus skiriamos didesniam atletų ratui, o kartu su stipendija valstybės lėšomis jiems bus suteikiamos ir socialinės garantijos.

Tam valstybė skirs 2,06 mln. eurų.

„Siūlėme ne tik padidinti valstybės stipendijų dydžius geriausiems, perspektyviausiems šalies sportininkams, bet ir jas gaunantiesiems valstybės lėšomis užtikrinti socialines garantijas. Lietuvoje to nebuvo ir džiugu, kad šiandien Seimas šį siūlymą palaikė. Sportininkams sportas nėra hobis, tai jų darbas, kurio rezultatais džiaugiamės visi. Valstybės stipendijos yra darbo užmokestis ir tai turi būti orus darbo užmokestis.

Viliamės, kad šie pokyčiai padės daugiau jaunimo apsispręsti siekti aukščiausių sportinių rezultatų ir sudarys sąlygas iškovoti daugiau medalių“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. 

Didesnės stipendijos didesniam ratui atletų

Atsižvelgiant į pernai patvirtintus su loterijomis susijusių įstatymų pakeitimus, kurie įsigalios nuo šių metų liepos 1 d., Sporto įstatyme pasiūlyta sumuoti sportininkams skiriamų valstybės stipendijų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto olimpinės stipendijos dydžius. Tai reiškia, kad nuo šiol sportininkams bus skiriama viena bendra stipendija.

Sykiu įstatyme visiems sportininkams valstybės stipendijos padidintos 3 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiais ir suvienodintos turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams už to paties lygmens aukšto meistriškumo varžybose iškovotas vietas.

Pavyzdžiui, dabar olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1–4 vietos, pasaulio čempionatų, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 1–3 vietos laimėtojams bus skiriama 57 BSI dydžių, t. y. 2622 eurų (BSI šiuo metu siekia 46 Eur) kas mėnesį mokama stipendija.

Iki šiol olimpiniam čempionui buvo skiriama 27 BSI stipendija (1242 Eur), olimpinių žaidynių 2, 3 vietos, pasaulio čempionatų, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1 vietos laimėtojams – 23 BSI (1058 Eur), olimpinių žaidynių 4–8 vietos, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 2, 3 vietos laimėtojamas – 21 BSI (966 Eur) stipendijos. 

Įstatyme taip pat numatyta, jog valstybės stipendijos bus skiriamos daugiau sportininkų nei iki šiol. Valstybės stipendijas galės gauti ir sportininkai, iškovoję olimpinių žaidynių 17–24 vietas, Europos čempionatų ar Europos žaidynių 7–8 vietas, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 7–8 vietas, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 4–6 vietas, taip pat pasaulio jaunimo čempionatų, jaunimo olimpinių žaidynių ir Europos jaunimo čempionatų 4–6 vietą, pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 2, 3 vietą.

Socialinės garantijos valstybės lėšomis

Ypač reikšmingas įstatymo pakeitimas yra tai, jog stipendijų gavėjams valstybės lėšomis bus užtikrinamos socialinės garantijos – sveikatos draudimas, ligos, pensijų ir motinystės socialinis draudimas. Tam parengti ir atitinkami Sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymų pakeitimai.

Aukščiausius laimėjimus pasiekusių sportininkų valstybės stipendija su mokesčiais sieks apie 3133 eurus (sportininkui būtų mokama 2622 Eur, valstybė sumokėtų dar apie 511 eurų mokesčių). Bendrai kas mėnesį atskirų sportininkų socialinėms garantijoms bus skiriama nuo 135 iki 511 eurų. 

Dėmesys talentų ugdymui

Sporto įstatyme papildytos valstybės lėšomis finansuojamų sporto organizacijų funkcijos: sporto šakų federacijos turės rūpintis ir išskirtinių sportinių gabumų turinčių vaikų atranka ir rengimu. Įgyvendindamos šią funkciją, jos turės sukurti gabių ir talentingų vaikų paieškos, atpažinimo ir rengimo sistemos modelį. 

Šiuo pokyčiu siekiama, kad išskirtinių sportinių gabumų turintys vaikai nuolat papildytų sporto šakų federacijų nacionalines rinktines ir būtų motyvuoti siekti sportininko karjeros.

12 varžovų kriterijus skiriant valstybės premijas

Vyriausybė siekia etapais suvienodinti valstybės premijų dydžius turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams bei jų treneriams už to paties lygmens iškovotas vietas į olimpinių, paralimpinių ir kurčiųjų žaidynių programas įtrauktų rungčių sporto varžybose (olimpinėse, paralimpinėse, kurčiųjų žaidynėse, pasaulio, Europos čempionatuose). 

Siekiant tai įgyvendinti, Sporto įstatyme įtvirtintas kriterijus dėl 12 varžovų dalyvavimo. Tai reiškia, jog maksimalaus Vyriausybės nustatyto dydžio valstybės premija bus skiriama sportininkams ir jų treneriams tik tais atvejais, kai rungtyje varžėsi ne mažiau nei 12 varžovų (nebent tarptautinė sporto šakos federacija ar apribotų varžovų skaičių). Tuo atveju, kai rungtyje, kurioje buvo pasiektas laimėjimas, varžėsi mažiau nei 12 varžovų, Vyriausybė nustatys mažesnį valstybės premijos dydį tokiomis proporcijomis, kiek varžovų trūksta iki 12. 

Įstatymo pakeitimai įsigalios nuo šių metų liepos 1 d.

Įgyvendinami pokyčiai

Šįmet sausį Seimas taip pat priėmė pluoštą ŠMSM siūlytų Sporto įstatymo pakeitimų. Vienu jų įtvirtintas Nacionalinės sporto agentūros steigimas. NSA veiklą pradės jau šią vasarą, ji gyvendins valstybės sporto politiką, vykdys viešojo administravimo funkcijas tiek aukšto meistriškumo sporto, tiek fizinio aktyvumo srityse, jai keliamas uždavinys – efektyviai valdyti valstybės sportui skiriamus resursus, kurti sveiką ir fiziškai aktyvią visuomenę, sudaryti sąlygas atsiskleisti talentingiems sportininkams. Valstybės finansavimas sportui nuosekliai auga: 2021 m. iš viso skirta beveik 48 mln., 2022 metais  – beveik 62 mln., 2023 metais numatoma apie 65 mln. eurų. 

Taip pat, žiemą pakeitus įstatymą, aiškiai atskirtas aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo finansavimas. Siekiant aukšto meistriškumo sporto finansavimo skaidrumo bei didesnės sportininkų teisių apsaugos, įstatyme įtvirtinti nauji kriterijai, kuriuos turės atitikti šalies sporto šakų federacijos ir neįgaliųjų sporto organizacijos, pretenduojančios į valstybės finansavimą. Sporto įstatymas papildytas ir nuostata, jog valstybės lėšos bus skiriamos ir studentų sporto judėjimui Lietuvoje vadovaujančios nevyriausybinės organizacijos parengtai aukšto meistriškumo sporto programai. 

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode