RETRO

statusaEuropos Sąjungos (ES) šalių lyderiai ketvirtadienį sutarė dėl kandidatės į Bendriją statuso suteikimo Ukrainai ir Moldovai.

„Istorinis momentas. Šiandiena žymi kritiškai svarbų žingsnį jūsų kelyje į ES“, – tviteryje vykstant Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžiui rašė jos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Mūsų ateitis – kartu“, – pridūrė jis.

Statusas šioms valstybėms suteiktas po praėjusį penktadienį pateiktos Europos Komisijos rekomendacijos.

Šiuo žingsniu Ukraina ir Moldova pradeda daug metų, o galima ir dešimtmečių, truksiantį kelią link prisijungimo į ES, pareikalausiančio esminių šalies valdymo reformų ir sunkių derybų.

Tuo tarpu Sakartvelui ES lyderiai sutarė suteikti „europinę perspektyvą“, tvirtindami, kad valstybei reikės atlikti tam tikrus žingsnius prieš oficialiai tampant kandidate į Bendriją.

Kyjivas, Kišiniovas ir Tbilisis paraiškas įstoti į ES padavė po Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis istoriniu pavadino sprendimą suteikti jo šaliai kandidatės statusą.

Jis tviteryje nurodė, kad šis sprendimas „yra unikalus ir istorinis Ukrainos–ES santykių momentas. Prezidentas taip pat pridūrė, kad „Ukrainos ateitis yra ES“.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė, jog kandidatės statusas suteikimas Ukrainai siunčia „labai stiprų signalą Rusijai“, įrodantį, jog Bendrija remia Kyjivo provakarietiškus siekius, tęsiantis Kremliaus invazijai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode