Sprogimas

muraNepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas pirmadienį aukcione už įspūdingą 103,5 mln. JAV dolerių (98,4 mln. eurų) sumą pardavė savo Nobelio taikos premijos medalį, o gautus pinigus skirs padėti dėl karo Ukrainoje namų netekusiems vaikams. 

Aukcionų namų „Heritage Auctions“ Niujorke surengtame aukcione auksinį medalį įsigijo neįvardijamas pirkėjas, varžytinėse dalyvavęs telefonu. 

Varžytinės vyko audringai, skambant garsiems plojimams ir aukciono dalyviams raginant vienas kitą didinti siūlomą sumą. Buvo matyti, kaip D. Muratovas filmuoja aukciono ekrane matomus statymus ir salėje esančius asmenis.

Kai buvo paskelbtas paskutinis statymas, kuris buvo dešimtimis milijonų dolerių didesnis už ankstesnę siūlytą sumą, daugelis salėje buvusių žmonių, įskaitant patį D. Muratovą, neslėpė nuostabos.

„Šiuo atžvilgiu esu toks pat kaip jūs“, – po varžytinių sakė jis naujienų agentūrai AFP per vertėją.

Pernai D. Muratovas kartu su filipiniete žurnaliste Maria Ressa (Marija Resa) pelnė Nobelio taikos premiją už jų pastangas „apsaugoti raiškos laisvę“.

D. Muratovas buvo vienas iš kelių žurnalistų, kurie 1993-iaisiais įkūrė „Novaja Gazeta“.

Pastaraisiais metais „Novaja Gazeta“ buvo vienintelis likęs stambus rusiškas laikraštis, kritikavęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo politiką. 

Tačiau kovą „Novaja Gazeta“ buvo priversta sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai po Kremliaus pajėgų įsiveržimo Ukrainą objektyvioms žiniasklaidos priemonėms buvo nustatytos neįgyvendinamos sąlygos darbui tęsti. Valdžia priėmė drakonišką įstatymą, numatantį iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už  „žinomai melagingos informacijos“ apie kariuomenę paskelbimą.

Balandžio 7 dieną į D. Muratovas traukinyje buvo užpultas asmens, apipylusio jį aliejiniais dažais, sumaišytais su acetonu. Žurnalistui buvo apdegintos akys.

Redaktorė Silvija Čibirienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode