RETRO

kariskiaiUkraina išeikvojo nuo sovietinių laikų turėtos ir rusiškų modelių ginkluotės atsargas, todėl dabar yra visiškai priklausoma nuo sąjungininkų karinės pagalbos, stengdamasi apsiginti nuo Rusijos karinės invazijos, teigia šaltiniai JAV kariuomenėje.

Ukrainos, buvusios sovietinės respublikos, kariuomenė ir gynybos pramonė rėmėsi sovietine ir Rusijos naudojama įranga, šaulių ginklais, tankais, haubicomis ir kitais ginklais, kurie nėra suderinami su ginkluote, naudojama NATO ir kitų Vakarų šalių.

Praėjus daugiau kaip trims mėnesiam nuo konflikto pradžios, kai Rusija vasario 24-ąją pasiuntė savo pajėgas į provakarietišką kaimynę, didelė dalis Ukrainos turėtos ginkluotės buvo išeikvota arba sunaikinta per kautynes, sakė JAV šaltiniai.

Dabar Kyjivo pajėgos naudoja arba mokosi naudoti ginkluotę, kurios turi Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje.

Nuolatinis srautas

Karo pradžioje Vakarai vengė tiekti Kyjivui ginkluotę ir karinę techniką, baimindamiesi, kad karas gali eskaluotis į NATO ir Rusijos konfliktą.

Šalys taip pat baiminosi, kad jų modernios karinės technologijos gali patekti į Rusijos rankas.

Tačiau Ukrainos sąjungininkės perdavė Kyjivui savo turėtų rusiško standarto įrangos ir technikos, įskaitant tankus ir sraigtasparnius.

Jungtinės Valstijos taip pat vadovavo pastangoms gauti iš kitų buvusių sovietinių šalių šaudmenų, atsarginių dalių ir kitokių atsargų, atitinkančių Ukrainos poreikius.

Tačiau iki šiol visos šios priemonės buvo išeikvotos arba sunaikintos.

„Jų pasaulyje nebeliko“, – sakė vienas pareigūnas, turėdamas galvoje sovietinius ir rusiškus ginklus.

Tai reiškia, kad Ukrainos pajėgoms reikia pereiti prie vakarietiškos ginkluotės, kurią įgusti naudoti kai kada gali būti keblu.

Atsikračiusios ankstesnio susirūpinimo, kad konfliktas gali išsiplėsti arba kad į Rusijos rankas pateks svarbių technologijų, JAV ir jų partnerės NATO  dabar siunčia Ukrainai sunkiosios ginkluotės, pavyzdžiui, haubicų ir salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS. Pastarosios gali smogti toliau esantiems taikiniams ir yra tiksliau nutaikomos negu Rusijos turimos sistemos.

Koordinuojant 40 narių turinčiai Ukrainos kontaktinei grupei sąjungininkių gynybos vadai planuoja pagalbą Ukrainai, kad Kyjivo pajėgos gautų nuolatinį šaudmenų, atsarginių dalių ir ginkluotės srautą, sakė kitas JAV kariškis.

Pareigūnai pabrėžė, kad ginkluotės tiekimas iš pažiūros vyksta lėtai, bet tai daugiausiai lemia sąjungininkų noras, kad Ukrainos pajėgos šias priemones perimtų patikimai ir saugiai.

Tempą taip pat riboja rizika, kad didesnės ginkluotės atsargos gali būti sunaikintos per apšaudymus Ukrainos teritorijoje.

Dėl šių priežasčių Jungtinės Valstijos ginkluotę siunčia mažesnėmis partijomis.

Vėliausią 700 mln. dolerių (658 mln. eurų) paketą, paskelbtą birželio 1-ąją, sudarys keturios HIMARS sistemos, 1 000 prieštankinių raketų „Javelin' ir keturi sovietinės gamybos sraigtasparniai Mi-17.

Be to, Ukraina gaus 15 tūkst. sviedinių haubicoms, 15 lengvųjų šarvuotųjų mašinų ir kitų priemonių.

„Stengiamės palaikyti nuolatinį srautą“, – sakė antrasis JAV kariuomenės pareigūnas.

Toliašaudės ginkluotės poreikis

Kyjivas ne kartą prašė didesnio veikimo nuotolio raketų HIMARS, bet Vašingtonas sutiko jų perduoti tik įsitikinęs, kad Ukraina tam pasiruošusi.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis) trečiadienį sakė, kad Ukrainai kol kas ruošiamasi perduoti keturias HIMARS sistemas, bet ukrainiečių kariai apmokomi naudoti visą šių sistemų divizioną. Mokymų procesas trunka kelias savaites, todėl tai gali riboti sistemų tiekimo tempą.

HIMARS yra „labai sudėtinga ilgo nuotolio sistema“, žurnalistams sakė M. Milley.

„Turime sertifikuoti šiuos vaikinus [ukrainiečius], kad įsitikintume, jog jie mokės tinkamai naudotis šia sistema, – pridūrė generolas. – Jeigu jie ją naudos tinkamai, veiksmingai, poveikis mūšio lauke bus labai, labai geras.“

Tačiau vienas JAV pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos nelinkusios perduoti Ukrainai taktinių dronų „Grey Eagle“, baiminantis, kad jie galėtų smogti taikiniams Rusijos gilumoje. Vašingtonas sako, kad tai padidintų tiesioginio Vakarų konflikto su Maskva grėsmę.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka


Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode