Sprogimas

rekordinBritų karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) rekordiškai ilgas, jau daugiau nei 70 metų trunkantis viešpatavimas pasižymi virtine įspūdingų pasiekimų.

Ilgaamžiškumas

Elizabeth II Jungtinės Karalystės soste yra jau 70 metų ir beveik keturis mėnesius – ilgiau nei bet kuris kitas monarchas Didžiosios Britanijos istorijoje.

Ankstesnis rekordas priklausė jos prosenelei karalienei Viktorijai. Pastarosios valdymas baigėsi 1901 metais ir truko 63 metus, septynis mėnesius ir dvi dienas.

96-erių Elizabeth šiuo metu yra seniausia pasaulyje monarchė ir valstybės vadovė.

Tik du kiti monarchai yra viešpatavę ilgiau negu ji: Prancūzijos karalius Liudvikas XIV valdė 1643–1715 metais – 72 metus ir 110 dienų, o Tailando karalius Bhumibolas Adulyadej'as (Pumiponas Adunjadetas) karaliavo nuo 1946-ųjų iki savo mirties 2016 metais ir soste išbuvo 70 metų ir 126 dienas.

Aistringa keliautoja

Nuo 1952 metų Elizabeth II aplankė daugiau kaip 100 šalių – dar vienas britų monarchės rekordas – ir surengė daugiau kaip 150 vizitų į Tautų Sandraugos šalis.

Kanadoje ji lankėsi 22 kartus – daugiau nei bet kurioje kitoje valstybėje. Europoje karalienė dažniausiai – 13 kartų – lankėsi Prancūzijoje, be to, moka šios šalies kalbą.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ suskaičiavo, jog prieš tai, kai 2015 metų lapkritį atsisakė kelionių į užsienį, Elizabeth II nukeliavo tokį bendrą atstumą, tarsi būtų 42 kartus apkeliavusi aplink Žemę.

Ilgiausia jos užsienio kelionė truko 168 dienas nuo 1953 metų lapkričio iki 1954-ųjų gegužės. Tuomet karalienė aplankė iš viso 13 šalių.

Įtemptas grafikas

Būdama 21-erių princesė Elizabeth pasižadėjo visą gyvenimą tarnauti Sandraugai.

Tapusi karaliene, ji sudalyvavo apie 21 tūkst. oficialių renginių, pasirašė daugiau kaip 4 tūkst. teisės aktų ir priėmė 112 užsienio valstybių vadovų valstybinių vizitų.

Tarp jos priimtų svečių buvo Etiopijos imperatorius Haile Selassie (Hailė Selasis) (1954-aisiais), Japonijos imperatorius Hirohito (Hirohitas) (1971-aisiais), Lenkijos prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa) (1991-aisiais) ir JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) (2011-aisiais).

Elizabeth II viešpatavimo metais Bakingamo rūmuose surengta jau daugiau kaip 180 sodo vakarėlių, kuriuose iš viso sudalyvavo per 1,5 mln. žmonių.

Politika ir religija

Iš viso valdant Elizabeth II dirbo 14-a Didžiosios Britanijos ministrų pirmininkų. Pirmasis jų buvo 1952–1955 metais pareigas ėjęs Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis), o dabartiniu vyriausybės vadovu 2019 metais tapo Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

Karalienė reguliariai rengia privačius susitikimus su pareigas einančiu ministru pirmininku, paprastai kas savaitę Bakingamo rūmuose.

Elizabeth II yra susitikusi su 13-a iš 14-os pastarųjų JAV prezidentų, išskyrus Lyndoną B. Johnsoną (Lindoną B. Džonsoną). Naujausiu jos svečiu iš Baltųjų rūmų pernai tapo Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Karalienė yra aukščiausioji Anglikonų Bažnyčios valdytoja – ši pareigybė atsirado dar XVI amžiuje, kai šią Bažnyčią įkūrė karalius Henry VIII (Henrikas VIII).

Per oficialius vizitus Elizabeth II susitiko su keturiais popiežiais – Jonu XXIII (1961-aisiais), Jonu Pauliumi II (1980, 1982 ir 2000 metais), Benediktu XVI (2010-aisiais) ir Pranciškumi (2014-aisiais).

Atvirukai

Karalienė yra išsiuntusi apie 300 tūkst. sveikinimo atvirukų šimtamečiams ir daugiau kaip 900 tūkst. atvirukų poroms, švenčiančioms 60 metų santuokos sukaktį.

Elizabeth II buvo ištekėjusi 73 metus – tai dar vienas britų monarchės rekordas. Jos sutuoktinis, princas Philipas (Filipas), mirė praėjusių metų balandį, sulaukęs 99 metų.

Portretai

Karalienė nuo septynerių metų pozavo daugiau kaip 200 portretų. Dauguma jų buvo nutapyti tradiciniu stiliumi.

Tačiau 2001 metais Luciano Freudo (Liuciano Froido) sukurtas portretas sukėlė kontroversiją: vienas kritikas pareiškė, kad Jos Didenybė šioje drobėje atrodo kaip kuris nors iš jos korgių veislės šunų.

Pionierė

1996 metais karalienė tapo pirmąja Jungtinės Karalystės monarche, apsilankiusia pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje. Ji taip pat pirmoji kreipėsi į Atstovų Rūmus Vašingtone.

Pirmąjį elektroninį laišką ji išsiuntė 1976 metų kovo 26-ąją, kai lankėsi Gynybos ministerijos mokslinių tyrimų centre.

1997 metais Elizabeth II paleido Bakingamo rūmų tinklapį, o 2014 metais išsiuntė pirmąjį žinutę socialiniame tinkle „Twitter“. Prieš trejus metus ji debiutavo ir platformoje „Instagram“.

007

Karalienė yra vienintelė monarchė, kuri kartu su Džeimsu Bondu iššoko iš sraigtasparnio ir parašiutu nusileido į Olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją. Tam tikra prasme.

Elizabeth II ir jos numylėti korgiai 2012 metais Londono žaidynėse pasirodė kartu su agentą 007 vadinančiu aktoriumi Danieliu Craigu (Danieliu Kreigu), o šuolį parašiutu iš tikrųjų atliko kaskadininkas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode