RETRO

libanoLibano įstatymų leidėjai antradienį parlamento pirmininku septintai kadencijai iš eilės perrinko Nabihą Berri (Nabihą Berį), įtvirtindami jo, kaip šalies politinio kraštovaizdžio svarbios ir nepajudinamos dalies, reputaciją.

Niekas nemetė rimto iššūkio N. Berri, bet oponentai ir nepriklausomi parlamentarai išreiškė prieštaravimą savo balsalapiuose vietoje vardų įrašydami šūkių.

84 metų N. Berri, buvęs karo vadas, yra tarp ilgiausiai dirbančių parlamento pirmininkų pasaulyje – šį postą jis užima jau 30 metų.

Įtakingos sukarintos šiitų grupuotės „Hizbollah“ sąjungininkas N. Berri atlaikė neramumų ir besikeičiančių politinių srovių dešimtmečius, įskaitant dabartinę ekonominę krizę ir 2019 metų protestų judėjimą, kai buvo reikalaujama nuodugnių politinių reformų.

Per gegužę įvykusius parlamento rinkimus nuosaikių, tačiau beprecedenčių pergalių pasiekė nepriklausomi kandidatai, bet net ir tada N. Berri pozicijos iš esmės nenukentėjo.

Naują ketverių metų kadenciją N. Berri antradienį per pirmąjį naujai išrinkto 128 vietų parlamento posėdį užsitikrino 65 balsais. 2018-aisiais jis buvo gavęs 98 balsus.

N. Berri oponentai gadino balsavimo biuletenius, įrašydami juose įvairius politinius šūkius.

„Teisingumas Beiruto sprogimo aukoms“, – buvo parašyta viename biuletenyje, paminint 2020-ųjų sprogimą sostinės uoste, kai žuvo per 200 žmonių.

Keliuose biuleteniuose buvo įrašyta „Lokmanas Slimas“. Šis žmogus, „Hizbollah“ kritikas, pernai buvo rastas nužudytas savo automobilyje.

N. Berri pirmininkaus itin susiskaldžiusiam parlamentui, linkusiam į tokias aklavietes, kokios dešimtmečius paralyžiuoja Libano politiką.

Parlamentarai bus kviečiami priimti seniai vėluojančias reformas, turinčias sustabdyti daugumą libaniečių nuskurdinusią finansų krizę.

Redaktorė Silvija Čibirienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode