RETRO

kanuoseHolivudo aktorius Tomas Cruise'as (Tomas Kruzas) trečiadienį pirmą kartą po 30 metų pertraukos apsilankęs Kanų kino festivalyje atsiėmė „Garbės auksinę palmės šakelę“ ir entuziastingai kalbėjo apie savo aistrą kinui.

Trečiadienį kino šventėje įvyko T. Cruise'o kultinio 1986 metų filmo tęsinio „Asai. Maverikas“ (Top Gun: Maverick) pasaulinė premjera. Prancūzijos oro pajėgų parodomoji komanda praskrido dangumi virš raudonojo kilimo, žvaigždėms žengiant į ilgai atidėlioto filmo peržiūrą.

Juostos premjera šiame kino festivalyje turėjo įvykti 2020-aisiais, bet tų metų festivalis buvo atšauktas dėl COVID-19 pandemijos. Vėliau filmo išleidimas buvo atidėtas dar kelis kartus.

T. Cruise'as tvirtai pareiškė, kad buvo verta laukti, kol kino teatrai vėl be jokių apribojimų atvers duris žiūrovams, ir sakė niekada nesvarstęs galimybės išleisti „Asus. Maveriką“ per kokią nors srautinio siuntimo platformą.

„To niekada nebūtų buvę, – sakė jis Kanų auditorijai per pokalbį prieš premjerą. – Aš kuriu filmus didžiajam ekranui. Kinas yra mano meilė, mano aistra. Visuomet einu į kiną, kai jie pasirodo. Užsimaukšlinu kepurę ir sėdžiu auditorijoje su visais.“

Gerbėjai rinkosi balkonuose ir ant stogų palei Kanų pajūrį, kad galėtų pamatyti savo žvaigždes. Kiti laikė rankose plakatus su prašymais parduoti bilietą į peržiūrą.

„Karui – ne“

Anksčiau festivalio pagrindinė konkursinė programa prasidėjo rusų disidento Kirilo Serebrenikovo, kuris buvo priverstas išvykti iš Rusijos, filmu.

Dėl Kanų „Auksinės palmės šakelės“ varžosi jo juosta „Čaikovskio žmona“ (Žena Čaikovskogo). Filmas tikriausiai nepagerins Kremliaus nuomonės apie kūrėją, nes kalba apie garsiojo kompozitoriaus homoseksualumą, o tokios istorijos tebėra tabu Rusijos konservatoriams.

„Karui – ne“, – po premjeros pasakė K. Serebrenikovas.

„Esu absoliučiai įsitikinęs – kultūra ir kultūros žmonės gali padėti užtikrinti, kad šis karas baigtųsi“, – sakė režisierius, anksčiau du kartus nominuotas Kanuose, bet negalėjęs atvykti dėl prieštaringai vertinamos bylos Rusijoje ir draudimo išvykti į užsienį.

Karas yra svarbi šiemetinio festivalio tema. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį netikėtai vaizdo ryšiu pasirodė per festivalio atidarymo ceremoniją.

Ketvirtadienį Kanuose įvyks speciali dokumentinio filmo apie konfliktą Ukrainoje „Mariupolis 2“ peržiūra. Filmo režisierius, lietuvis Mantas Kvedaravičius, praėjusį mėnesį buvo nužudytas Mariupolyje, kaip teigiama, rusų karių. Kino kūrėjas, kultūros antropologas šiame mieste 2015 metais nufilmavo dokumentinę kino juostą „Mariupolis“.

Apie jo žūtį pranešta balandžio pradžioje. Režisierius tuomet fiksavo apsuptame ir karo niokojamame mieste likusius gyventojus ir jų istorijas.

Ukrainos kino kūrėjai gaus specialią dieną festivalio kino mugėje, o vienas perspektyviausių ukrainiečių režisierių Serhijus Loznycia parodys filmą „The Natural History of Destruction“ apie sąjungininkų pajėgų vykdytą Vokietijos miestų bombardavimą Antrojo pasaulinio karo metais. 

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode