RETRO

Seimas nepritarė opozicijos siūtytam antiinfliacinių priemonių planui

siulytamSeimas po maždaug valandą trukusio pristatymo antradienį nepritarė nė vienam iš keturių opozicijos parengto antiinfliacinių priemonių paketo siūlymui. Įstatymų pataisos grąžintos iniciatoriams tobulinti.  

Liberalas Eugenijus Gentvilas po balsavimų pareiškė, kad įvyko taip, kaip ir buvo sutarta – projektams nebus pritarta po pateikimo, tačiau bus leidžiama juos tobulinti.  

„Tas susitaikymas buvo butaforinis“, – po paskutinio balsavimo pareiškė „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Neįsiregistravęs į jokią frakciją Mindaugas Puidokas įsitikinęs, kad opozicijos ir valdančiųjų derybos tebuvo reikalingos, kad opozicija būtų pažeminta ir pasityčiota iš jos: „Įeisite į istoriją kaip ta valdanti dauguma, kuri padarė daugiausia žalos“.  

„Jūs aiškiais veiksmai parodėte, kad opozicijos nereikia“, – teigė „valstietis“ Aurelijus Veryga. 

„Darbiečių“ frakcijos narys Artūras Skardžius valdantiesiems dėkojo „už suteiktą viltį“ ir apgailestavo, kad jų buldozeriu „buvo pervažiuota per išdygusius mažus demokratijos lūkesčių daigučius parlamente“. 

„Valdantieji eilinį kartą nepasikuklino „išdurti“ opoziciją, galvoja, kad tokiu būdu jie parodė savo didelę jėgą, manau, kad jie pirmiausia save pažemino, nes dialogo, pasitikėjimo jokio dabar nebus“, – BNS sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis. 

Klausiamas, ar po tokio balsavimo opozicija gali imtis naujų protesto akcijų, S. Skvernelis teigė, jog mažumos atstovai naudosis Seimo statute numatytomis teisėmis.

„Mes turime statutą, kas statute numatyta, kokios galimybės, opozicijos teisės ir pareigos“, – sakė S. Skvernelis.

„Negaliu garantuoti, kas bus, kas nebus, opozicija naudosis visomis teisėmis, kurios numatytos Seimo statute, nes šiandien buvo paniekinta opozicija, paniekintas dialogas, paniekinta susitarimo galimybė“, – teigė jis. 

„Valstiečių“ frakcijos vadovės Aušrinės Norkienės teigimu, tikėtasi geranoriškumo ir diskusijų Seime.

„Tačiau valdantiesiems net neleidus šiems projektams įveikti pateikimo stadijos, valdantieji dar kartą parodė, kaip vertina dialogą, ir kaip jiems rūpi Lietuvos gyventojų interesai“, – BNS teigė ji.  

Siekiant sumažinti buitiniams vartotojams tenkančią finansinę naštą opozicija siūlė nulinį PVM taikyti šildymui, karštam vandeniui, kūrenamai medienai, o 9 proc. tarifą – elektrai ir dujoms. Be to, opozicijos siūlomos Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos dėl NPD prilyginimo MMA numato NPD nykimo formulę, o Akcizų įstatymo pataisomis ji siūlo sumažinti akcizą degalams.  

Antiinfliacinių priemonių planą rengė Seimo darbą beveik dvi savaites boikotavusios penkios frakcijos. 

Finansų ministerija teigia, kad šis paketas biudžetui kainuotų mažiausiai 1,2 mlrd. eurų ir dar pakurstytų infliaciją. 

Ekonomistai sako, kad planas populistinis ir neturėtų būti priimtas, nes verstų valstybę skolintis ir blogintų jos padėtį, o valdantieji jį mato pritaikytą savivaldybių rinkimams. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode