RETRO

Opozicijos projektus įtraukus į posėdžio darbotvarkę, jų laukiama grįžtant į Seimo salę

itraukusValdantiesiems sutikus į posėdžio darbotvarkę įtraukti opozicijos siūlomus projektus dėl infliacijos pasekmių mažinimo gyventojams, mažumos atstovų po beveik dviejų savaičių boikoto antradienį laukiama grįžtant į Seimo posėdžių salę. 

„Tie projektai bus įtraukti į rytinę darbotvarkę, į jos pabaigą, nes, kaip suprantu, dialogo grupėje tas buvo pažadėta opozicijos atstovams“, – BNS sakė pirmasis Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma.

Opozicijos atstovai pirmadienį po dialogo grupės susitikimo pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen sakė, kad įtraukus jų projektus į darbotvarkę, jie grįš posėdžiauti į plenarinių posėdžių salę.

Opozicijos parengtame pakete yra numatytos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, didesnis neapmokestinamųjų pajamų dydis, mažesni akcizai kurui ir didesnės pensijos.

Opozicija siūlo šildymui, karštam vandeniui, kūrenamai medienai gyventojams laikinai iki 2023-ųjų balandžio 30 dienos taikyti nulinį pridėtinės vertės mokestį (vietoje 9 proc. dabar), o 9 proc. – elektrai ir dujoms (vietoje 21 proc. dabar).

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) prilygintų minimaliai mėnesio algai (MMA). NPD nuo birželio siekia 540 eurų, o MMA šiuo metu yra 730 eurų.

Elektros energetikos įstatymo pataisa siūloma atidėti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo terminą, o Akcizų įstatymo pataisomis – sumažinti akcizą degalams. 

Opozicija Seimo plenarinius, komitetų ir komisijų posėdžius boikotuoja nuo birželio 8 dienos, kai valdantieji sušaukė nenumatytą posėdį, kad užbaigtų interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui procedūrą. Ministras po šio proceso liko poste.

Spręsti konfliktui Seime buvo sukurta dialogo grupė.

Pirmadienį su valdančiųjų ir opozicijos atstovais susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda prašė jų „ieškoti dialogo galimybės, neblokuoti, nemarinuoti vieni kitų iniciatyvų“, teigė šalies vadovo patarėjas Povilas Mačiulis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode